Torsdag.

Hej Raffe. I morse var jag trött efter övertiden. Men övertiden var klart värd. Jag har fått så mycket beröm i dag.
I dag fyller min fina år. I morse lät det så självklart att vi skulle ses via msn nu i kväll. Men det de inte av. Hon har så mycket att plugga nu inför tentan i morgon. Jag tror det kommer att gå bra. Men jag sa till min älskling att vi kan ses nästa vecka. För jag drar ut till torpet i morgon eftermiddag och kommer inte hem förän på söndag.

Efter middagen somnade jag på soffan och vaknade till antikrundan :)
Till middag blev det råstekt potatis med Entrecote och bea. Det var så jävla gott :P.
Efter antikrundan så ställde jag mig och diskade och småstädade lite. Så nu ser det vettigt ut här hemma igen.

Sen blev det lite chatt med cam. En kompis berättade om sitt program. Han berättade vart han hade varit inne osv. Han säger att det är som en drog. Och han säger att jag är löjlig som inte vill va med honom att leka.
Men jag känner att jag klarar mig bra ändå haha. En bra man reder sig själv sa jag till han ;-).

Nu har jag skrivit tillräckligt här. Nu skall jag fortsätta i de privata dagboken.
Bye.

Onsdag.

Hej Raffe. Kom hem från jobbet för en liten stund sen. Måste erkänna att det känns ju som jag har jobbat i dag. Jag är helt slut som människa.
På övertiden fick jag vara huvudansvarig. Vi blev färdiga med plocket ganska precis. Och jag fick in alla varor i hyllorna. Så jag känner mig rätt nöjd med den här dagen.

När jag kom hem från jobbet så värmde jag en lassagne till middag. Det smakade gott.
Undrar hur det är med min älskling. Jag saknar henne. I morgon fyller hon år också. Önsar jag kunde va nära henne då. Men det går ju lixom inte. Hoppas vi kan camma i allafall i morgon.

Nu sätter jag punkt. Bye.


Tisdag.

Hej Raffe.
Grattis på namnsatagen :).
I dag har det varit Så mycket jobb på jobbet. Vi skulle ha jobbat över. Men vi fick inlånat folk så vi klarade produktionen tills vi skulle hem. Så där sket sig övertiden som jag hoppats på. Med lite tur blir det övertid senare i veckan. Bara et inte blir på fredag. För då drar jag till torpet efter jobbet. Det skall tydligen bli skitkallt i helgen och jag skall ta med mig min vinterjacka den här gången. Förra helgen så tände jag aldrig vedsprisen. Men det skall jag göra i helgen. Det är en mysfaktor.

I går köpte jag en en grillad kyckling som jag skulle göra kycklingsallad på i dag. Men jag var inte sugen på det. Så jag styckade den kycklingen och gjorde en kyckling gryta och så hade jag fullkornspasta till. Det var smarrigt.
Kyckling gryta och fullkornspasta.

Jag betalade räkningarna i dag också. Det känns så skönt att dom är betalda. Jag skulle ha betalat dom tidigare som jag sa förra månaden. Men så blidde det inte den här månaden. Jag siktar på att betala dom tidigt nästa månad istället. Lär få jobba en del övertid också till nästa lön.

Jag förstår inte att det blir så stökigt här hemma hela tiden. Asså. Jag städar och städar och åter städar. Men ändå så ser det lika stökigt ut igen efter ett par dagar. Jag börjar bli less på städa.
Undra när den där deklarationen skall komma. Jag har hört flera stycken som har fått sin.  Hoppas min kommer i veckan. Jag är bra nyfiken på vad jag kommer att få tillbaka :-).

I morgon är det onsdag och det är halva veckan som har gått då. Sen går det utför. Det blir troligtvis lungt och skönt i morgon kväll också. Jag skall bara över en stund till syrran och fika.
Nu skall jag gå och ta en dusch så jag får duscha av mig allt damm från jobbet.
Hörs Raffe.

Måndag.

Hej Raffe.
Asså vilken knasig dag det här har varit. När jag kom till jobbet i morse så fanns det inte jobb åt en människa nästan.
Nästan alla droppade av på förmiddagen. Men jag tänkte att jag skulle stanna kvar. Det kostar så mycket att gå tidigt från jobbet med tjänstledigt.Vid tre tiden så drog även chefen. Då var det bara jag och Pamela kvar. Vi gjorde ett sånt bra jobb med inläggningen. Vi fick in alla barnkläder. Det känns så skönt. Dom hade gjort varuingång på varorna så det kunde ha blivit plock på dem när som helst. Känns skönt att jobba med någon som kan jobba.

När jag kom hem från jobbet så tog jag en skön promenad till centrum för att köpa något gott till middag. Jag kombinerade ihop en egen salladskruka och så hade jag grillade revbenspjäll till. Jag köpte en grillad kyckling också. För då kan jag göra en kycklingsallad i morgon till middag om jag orkar. Det blir eventuellt övertid i morgon eftersom det inte kom så många plocklistor i dag på jobbet. Så det blir jobb till 20.00 i morgon eventuellt.

Ser fram emot påsk då min fina kommer hem. Skall även få träffa Malins släkt i påsk.
Jag har gått och längtat och sett fram emot det så länge. Det skall verkligen bli kul. Måste erkänna att jag har en del fjärilar i magen. Men det skall gå bra.

Nu skall jag hoppa in i en dusch och ha det skönt en stund. Sen skall jag sätta mig vid datorn en stund till.
Hörs.

Söndag.

Hej Raffe. Åter till den här bloggen efter ett par dagar på torpet.
Det har varit helt underbart, men också jobbigt. Känns som jag har fått stryk. Jag har ont i varenda muskel. Och det är pga att jag har krattat och storstädat tomten på torpet.
Så nu blir det inte så mycket nästa helg när jag skall ut.

I dag är det våffeldagen. Då var jag ju tvungen att se till all Bellan fick våffla. Molly åt också våffla med grädde, sylt och glass. Det var väldans gott.
Våfflor med sylt, grädde och glass.
När vi kom hem från torpet så började jag städa och tvätta och sen tog jag en dusch och sen handla.
Jag har inte tvättat klart än. Men det har blivit fint här hemma nu. Nu i kväll blir det lungna fisken.
Appropå fisk. Våran sista akvariefisk har bytt planhalva nu. Han betedde sig jättekonstigt. Det var troligtvis ålderdom.
Men när jag får lite tid över så skall jag åka till Haninge och köpa en ny firre.

Nu orkar jag inte skriva mer. Nu skall jag spela lite SF som jag har saknat.
Hörs.

Torsdag.

Hej Raffe. I dag cycklade jag till jobbet. Det var länge sen jag fick så ont i rumpan haha.
Jag har hunnit med så mycket i dag. Och jag är helt slut nu och kommer inte att skriva så långt i kväll.

Till middag i dag blev det rester+lite varmkorv och kokt vitkål i buljong.
Jag har packat stort sett allt + lite till som vi skall ha på torpet :-P.
jag har hunnit lägga in strömming i ättika. Fy satan vad gott. Tog tre nattnackor innan jag satt mig vid datorn. hehe.
I morgon börjar vi 06.00 på jobbet. Blää. Men dt skall bli lite kul :). Men inte att börja så tidigt. Ite ens morgonståndet har vaknat vid den tiden haha.

Men nu skall jag nanna. God natt och sov gott.



Onsdag.

Hej Raffe.
Asså. Jag känner mig less. Asså vilken skitkväll det här har varit. Ere ta mig fan inte det ena så ere det andra.

I morgon skall jag börja packa väskorna. Jag har tagit fram mycket som skall packas. Och så skall jag handla i morgon inför helgen. Sen på kvällen så tänkte jag packa bilen så slipper jag göra det på fredag. För när man kommer från jobbet då så vill man inte stressa. Jag tänkte ta en dusch och packa kylväskan på fredag eftermiddag innan vi åker.

Till middag blev det wok. Det var jättegott. Det räcker till och med till matlåda. Jag gjorde en hel bytta med mat :)
Nu orkar jag inte skriva mer. Skulle egentiligen skriva "skriver mer i dagarna" men det blir väl ett inlägg i morgon med innan jag nannar. Sen får vi se..
Bye

Tisdag.

Hej Raffe.
I dag har det varit jättemycket på jobbet. Och det har varit trögjobbat. Men hoppas det blir bättre i morgon.
I dag gick jag ca en halvtimme tidigare från jobbet. Bella har Hanba på tisdagar.
Medan Bella var i Haninge så åkte jag hem och packade lite saker som vi skall ha med oss på Fredag. Det är långt ifrån färdigtpackat. Jag var även iväg till biltema och köpte en flaska gasol och två flaskor lampolja. Asså jag är så taggad.
Det skall verkligen bli skönt å komma ut på landet. Nackdelen med landet nu är att jag kan inte ha samma kommunikation med min älskling som jag har när jag är hemma.
Hade sett fram emot att ses i kväll, men hon skall tydligen plugga. Vi får se om vi hör möjlighet att ses över huvudet taget.

När jag hämtade Bella i Haninge så åt vi på McDonalds på vägen hem. Det var jättegott. Nästa gång blir det Max har vi bestämt. Nackdelen med att vi åt ute i dag var att jag inte har någon matlåda med mig till jobbet i morgon.
Men jag får köpa en thaimat i mat på jobbetskåpet.

Annars har det inte hänt så mycket här hemma i kväll. Vi har kollat på tv och suttit vid datorn och tittat ännu mer på tv.
Och nu sitter jag vid datorn igen. Sitter och skriver och cammar samtidigt. Det går ganska bra nu när man har fått in snittsen på det. Det här med cam är en kul grej tycker jag.
Hade velat camma mer med min älskling. Att ses via cam som vi gör är som att ses irl nästan. Man känner en helt annan närhet än telefon och sms. Typ att man kan äta middag tillsammans fika osv.

I morgon är det onsdag och lill lördag och halva arbetsveckan har gått. Så jävla underbart :)
Men jag tänkte inte göra något speciellt i morgon förutom att packa. Vinaren tänkte jag peta ner också i packningen så kan jag ta ett glas på lördag när vi skall grilla lite gott till middag. Jag skall nog grilla kycklingklubbor och så skall jag göra en god sallad till eller om jag skall ha potatisgratäng till. Äsch, det visar sig vad det blir för gott.
Tänkte att jag skall börja uppdatera bloggen på min fiskesida när jag är ute på landet, eftersom den sedan kan jag skriva på ifrån min telefon. 

Sen går jag och tänker på det som tidigare har hänt. Asså. Kan inte fatta att en människa kan betté sig som ett arsel och sen försöka ge en skuld kännslor. Fy fan för den lede. Jag blir verkligen less på såna människor.

Nu orkar jag inte fortsätta skriva mer i kväll. Hörs.

Måndag.

Hej Raffe. Det var länge sen jag sov så dåligt som jag gjorde i natt.  Det var bara för att jag skulle till tandläkaren i dag och dra bort en visdomstand. Asså min mage höll på att gå sönder kändes det som av närvösotet.

Men nu är det gjort och jag har ont som fan om jag inte tar ett par alvedon. Jag jobbade fram till halv tio och jag hade gladligen jobbat hela dagen om jag sluppit gå till tandläkaren.
Men nu behöver jag inte gå dit på ett år. Dom skulle kalla mig nästa gång. Jag skall försöka gå till det där helveteshuset en gång om året. Man är ju inte någon ungdom längre så jag skall väll va rädd om tänderna och vårda dem och låta dem undersökas en gång om året. Dom här tre gångerna har kostat mig 2500 kronor drygt. Och med lite tur så blir det inte alls lika dyrt nästa år.
Efter Tandis så var jag så trött så jag har sovit största delen av dagen. Och hur jag skall sova i natt blir en gåta. Men det är tur att man har Atarax.

Till middag i dag så åt vi oxpytt och stekt ägg och rödbetor. Asså måste säga att det hade smakat godare om jag hade kunnat tugga sönder maten istället för att sälja den hel hehe. Men det gick. Jag blev mätt och belåten.
I kväll blir det inte så mycket att göra. Jag skall ta en skön dusch och kolla på tv och bara mysa.
Nu skall jag gå och peta i mig ett par alvedon igen så jag inte får så jävla ont igen.
Hörs.

Söndag.

Snipp snapp snut, så var denna vecka slut :-(.
Jag orkar inte skriva något nu. Det finns ändå inget att skriva om idag förutom att jag längtar till nästa helg då jag skall ut på torpet. Och så längtar jag efter Malin att det gör sjukt ont i kroppen. Men nån dag kan vi säkert ses via cam. Det har bara runnit ut i sanden eftersom Malin pluggar 24-7.
Men nu skall jag gå sova. Hörs i morrn.

Lördag Redigerad

Hej Raffe.
I dag är det lördag och vaknade av att Thomas ringde hade lite och prata om. Men det var ju tur att han ringde efter nio så jag fick lite sovmorgon :). Men nu känner jag mig surig igen. Jag måste hitta på något nu så jag inte deppar ihop.

I dag har jag slitit som ett djur för att få det fint här hemma så jag känner mig lite mör. Duschade Mollan och så i dag och efter det så storstädade jag badrummet. Sen har jag fixat middagen som står i ugnen.
När jag fixade middagen så hände en sak som jag inte förstår ännu. Det är väl lika bra. För det kommer inte att gå rädda. Jag tar mycket skit, men inte all skit.

Till middag i dag blir det kyckling i grädde och hasselbackspotatis. Det har varit många bud här hemma i dag. Men till sist fastnade jag för det här. Wok kanske jag kan i morgon.

Nu har jag kollat färdigt på filmen som gick på sexan. skall jag sätta mig och surfa på datorn.
Den var lite läskig. Börjar man kolla på en rysare där det innehåller spöken å så, så skall man se färdigt på den innan man somnar. Annars kan man inte somna. Tro mig.
Hörs.

Fredag.

Hej Raffe. Ett raskt inlägg.
kom precis från duschen och det var helt underbart. Jag kände att jag var i ett stort behov av en dusch.
Innan duschen så gjorde jag lite skön träning och så tog jag duschen direkt efter. Just nu känns det som jag har gått runt hela sthlm två gånger. Jag är helt slut som människa.

Till middag i dag blev det en rejäl köttbit med pommes och mycket bea. Det var snuskigt gott
Nu skall jag lägga mig på soffan igen och kolla på tv. Hörs.


Torsdag

Hej Raffe.
I dag har det varit en toppendag på jobbet. Hade utbildning halva dagen och trögtänkt som jag är så fattade jag inte så mycket. Frågar du mig i morgon så har inte ett ett smack fastnat.
Lunchen i dag var mycket god. Jag hade rester från i går. I dag har jag gått och suktat efter kyckling och pommes.
När jag kom från jobbet så inhandlade jag det. Jag köpte ett stort hundben till Mollan också och tristan fick lite gottis också. Jag köpte lite finare mat nu. Köpte Gormé eller hur det nu stavas. Det är dom där pyttesmå burkarna. Jag vet att Trisse tycker om det. Och äter det med god aptit.

När man kollat på statistiken på min blogg så har den förlorat läsare. Och som jag sa till min älskling att det känns jobbigt att skriva bloggen och samtidigt skriva i sin privata dagbok. Det hade inte varit jobbigt om man hade något för det.
Så jag funderar på att bara skriva någon gång i bland eller lägga den här på is och fortsätta med bara den privata dagboken.
Nu skall jag spela lite SF och sen äta lite middag och sen mysa ner mig i tvsoffan och njuta av kvällen. Bye

Bhaaa

Ja, vad skall man säga? jag är lite småtrött, lite smått irriterad, och lite smått sur. Jag skulle vilja ha till mötesgående. Asså gå halva vägen var.  Hade jag varit en tjej så tror jag att jag skulle haft min mens nu.
Det är ingen idé att jag skriver med nu. Jag spyr bara på mina tankar nu. Fråga inte om dom. Jag tar tag om dom i morgon.
Bye


Onsdag.

Hej Raffe. Lill lördag i dag. Skulle ha träffat Thomas i kväll. Men han har fått ett extrajobb i kväll. Så här blir det lugnt. Skall sitta framför datorn största delen av kvällen. Det blev lite hopkok till middagen. Det var klyfft potatis, bacon, falukorv, chicken nuggets och grönsaker. Det var gott.

Nu orkar jag inte skriva mer. Kanske senare. Hörs

Tisdag forts.

Hej Raffe.
Undrar vad det var för fel i kväll. För det sket sig totalt. Jätte tråkigt tycker jag.
Men nu är det sova som gäller snart. Skall fixa i ordning för natten och så innan jag sussar.
I morgon är det lite lill-lördag. Thomas skulle komma förbi vid sju tiden. Vi skall ta ett glas vin och snacka databus.

I helgen har eventuellt isen försvunnit på sjön och då är det troligtvis torpet som gäller. Om det är det så måste jag bara ut. Åka efter jobbet på fredag och komma hem på söndag. Det skall bli så underbart. Nedan är lite bilder på stället.







Asså, längtar man eller längtar man? Men till helgen kanske det blir av. Jag hoppas!
Hörs i morrn

Tisdag.

Hej Raffe.
I dag började den här dagen inte så bra. Klockan ringde som vanligt och jag brukar znozza eler hur det nu stavas. Men tydligen hade jag stängt av mobilen och sovit på. Så istället för halv sex när jag brukar gå upp så blev hon kvart över sex. Snacka om att man stresade som ett bi för att inte få sen ankomst till jobbet. Men jag hann. en minut i sju så stämplade jag in. Men sen har jag gått och haft halsbränna hela dagen i stället och det har inte varit något kul å jobba. Jag säger som en arbetskamrat sa till mig i dag. "Det här stället känns inte kul att va på nu". Det var så man gick och kände efter vart man hade ont så man inte kunde jobba. Men jag kom inte på något specifikt ställe. Så det var bara att streta på. Till lunch i dag blev det sån där thaimat. Smarrit så in i bomben.
Thaimat

När jag kom hem i dag från jobbet så benkade jag mig framför daton och spelade lite SF. Det har blivit som en drog.
Skall spela lite innan jag stänger ner datorn sen tänkte jag.
Var upp till affären och köpte mat åt djuren så dom klarar sig tills jag får lön. Dom blev jätteglada. Sen fixade jag lite middag. Det blev Chorizzo och potatismos.

Det var jättegott. Men korven var lite stark. Men det gjorde inget. Stark mat är gott :P
Sen efter middagen har det inte hänt så mycket förutom att jag har lite med kompisar och så har jag fixat cyckeln.
Jag har pumpat hjulen och jag har smörjt upp den så nu är det bara att trampa i väg :).
Är det skönt väder i morgonbitti så skall jag cyckla till jobbet.
Nu kom min älskling ut så nu skall vi ha camdejt.
Hörs.

Måndag.

Hej Raffe. Fy vad vad seg jag är i kväll plus att jag börjar få ont i halsen :(.
Det är truckvecka på jobbet och det är kul.
I dag gick jag tidigare från jobbet för att jag skulle till första mötet på familje centralen. Mötet gick bra.
Vad vi prata om där skriver jag i privata dagboken. Det är ingen text som skall ligga här.
Det kändes positivt med det där mötet.


Till middag blev det lappskojs och rödbetor. Det var skitlänge sen jag åt det. Gott som fan :-P.
Vad skönt det låter när Mollan ligger och snarkar och sover. Skall försöka sova tidigt dag eftersom det inte blir någon cam med min älskling i kväll heller. 
Nu skall jag duscha och ha det skönt. Det behövs verkligen efter en sån arbetsdag.
Hörs

Min Födelsedag.


Hej Raffe. I dag fyller jag år och det är en mycket speciell dag. Det har hänt Så mycket.
Asså. jag orkar inte skriva både på bloggen här och min privata dagbok i kväll, så i kväll skriver i den privata dagboken i kväll om i går natt när jag var ute på pubbrunda och om min födelsedag så skriver jag om morgondagen här. Hoppas du förstår vad jag menar. God natt


Lördag.

Hej Raffe.
I dag är det lördag och jag har inte gjort något vettigt alls i dag. Jag har bara varit ut med Molly i dag och ätit frukost. Sen har jag bara suttit och spelat data.
I dag är det en dag ifrån min 36 års dag. Och eftersom jag fyller på en söndag så tänkte jag hitta på något kul i dag.
Håkan och jag skall gå på China Tai Garden och sen skall vi spela biljard och dricka b-vitamin. Det skall bli så mysigt. Hoppas min älskling kvicknar till före så vi kan höras före innen jag går ut. För hon skulle höra av sig när hon vakna.

I dag har jag en fruktansvärt träningsvärk i magen. Den sträcker sig ända upp under rebenen. Och det mest konstiga är att jag vet inte vad jag har gjort för speciellt för att få den.

Sandra kom i dag och hälsade på Håkan. Det var trevligt. Hon har varkligen blivit en stor tjej. 
I morgon kväll kommer Laijla och Christer förbi och fikar. Önskar att min fina hade kunnat varit med också. Men nu är läget som det är. Och det är inte mycket att göra åt.

Nu skall jag gå ut och ta en lång promenad i vårvädret med Smollan. Skriver kanske mer sen eller inte.
Hörs.

Fredag.

Hej Raffe.
Äntligen fredag. Och jag är helt slut som människa. Men bra mår jag.
Jag har gjort allt jobbigt när jag kom hem från jobbet och tänker inte göra något tråkigt och jobbigt alls i helgen.
I kväll blev jag klar med min vänlista på FB. Det är några namn som jag har tagit bort. Även lagt till några :).
Nu skall jag bara anpassa den som dom flesta har gjort. Jag kan ju inte avvika från mängden. Min tanke med fb är att det jag visar av min fb vill jag också se på mina fb vänners sida. Men många har så så olika värderingar om FB. Och det måste man få ha. Men då får man räkna med att bli behandlad som man behandlar eller också faller man bort från vänlistan.

I dag till middag blev det ugnstekt kyckling och hemmagjord klyftpotatis. Det var väldans gott.
Jag pratade med Håkan i kväll och vi kom in på samtalsämnet fest. Han hade tydligen lite kalas i kväll vart han nu var. Tror han var vid Annelie. Jag berättade att Malin var ut i kväll också. Okej sa han. Men varför går inte du ut då fråga han.
Ja jag har ju Bella. Ser inte så snyggt ut att gå ut på krogen då. Har inte lust att sitta uppe på soc igen.
Sen måste jag ha pengarna som jag har kvar till djuren så dom får mat i nästa vecka. Malin skall betala maten för Tristan, men jag lägger ut så länge så för hon över sen.
Okej sa han. Men dricka löser sig sa han och berättade hur mycket han hade :).
Han skulle komma hem i morgon och byta kläder så skulle vi prata om utgång då.
Jag skulle vilja gå ut inne i stan. Det var hur länge sen som helst. Så eftersom han är så givmild och vill bjuda så kan vi åka till stan och gå ut.

Thomas och jag chattade en stund förut om SF. Fanns vissa saker som jag inte alls blev förvånad över. I morgon kommer Thomas över och då skall vi slå hopp oss funderar vi på. Vi skulle bli starka tillsammans där ute. Kul skall det bli.
Nu skall jag gå och lägga mig på soffan och titta på tv. För jag orkar inte skriva mer nu. Hörs.

Onsdag.

Hej Raffe.
Jag har gjort ett litet uppehåll med bloggandet eftersom min älskling har varit här. Men nu här hon åkt igen och det är SORG. Hon kommer inte tillbaka fören i påsk. Men vi ser ju varandra ändå och vi pratar och smsar varnadra. Jag älskar verkligen Malin.

I dag har det varit en ganska bra dag på jobbet. Jag och kjelle han färdigt med vårat plock. Så vi kände oss jättenöjda efter arbetsdagens slut. Till lunch i dag åt jag maten som Malin hade gjort till middag i går. Å nu kommer jag att svära.
Fy fan vad gott det var. Det var kycklinggryta med pasta. och jag säger att det var fan det godaste jag har ätit på väldans länge. Hon är så duktig på att laga mat.

Till middag i dag blev det pytt i panna med stekt ägg och rödbetor. Det var gott det med.


Isabella hade scuterna i dag och medan hon var där så åkte jag ner till macken och blåste lite luft i framhjulet.
Efter det så åkte jag ner till solakuten för att lägga mig i solaret i 10 minuter. Det var Så skönt.

Ni som är skeptiska mot solarium och sol å så skall jag ge lite fakta och råd.
Solljus – vad är det egentligen? 
Solen ger oss ljus – det känner vi alla till. Men förutom ljus ger det elektromagnetiska våglängsdsområdet också energi som vi inte kan se med blotta ögat. Det ger infraröd strålning och UV-strålning. Den infraröda strålningen (IR) som vi uppfattar som värme har längre våglängd än ljuset. Och den ultravioletta strålningen eller UV-ljuset har kortare våglängd än ljuset. UV-ljuset delas in i tre grupper: UV-A, UV-B och UV-C.

UV-A strålningen har den längsta våglängden och UV-C den kortaste. UV-C strålningen filtreras bort av jordens ozonskikt och det gör i viss mån också UV-B strålningen. I fortsättningen kommer vi att tala om UV-ljus och inte om UV-strålning – som egentligen är den korrekta benämningen.

Så här fungerar ett solarium!
 
Dagens solarier ger ett ljus som till stor del påminner om solljuset. I moderna solarier använder man två olika typer av ljuskällor: solarielysrör och högtryckslampor. Solarielysrören är oftast lika långa som din kropp. Men för att få starkare ljus – speciellt på ansiktet – använder man ibland kortare lysrör mellan de långa lysrören. Solarielysrören fungerar egentligen på samma sätt som vanliga lysrör. Den ström som passerar genom lysröret ger ett mycket kortvågigt osynligt UV-C ljus i lysrörets gasblandning. UV-C ljuset stoppas av lysrörsglaset. Inuti lysröret finns det ett lyspulver som omvandlar UV-C ljuset till synligt ljus och UV-ljus. Den största delen av energin finns i det område som ger UV-A ljus. Bara en liten del, ca 1% är UV-B. Det går att påverka balansen mellan UV-A och UV-B genom att välja olika lyspulverblandningar.

Högtryckslamporna fungerar på ungefär samma sätt. De är mycket mindre än lysrören men har ändå större effekt, oftast ca 400W. Lamporna har inget lyspulver och de har ett glas som släpper igenom även de korta, skadliga våglängderna. Därför måste lamporna alltid användas tillsammans med det skyddsfilter som finns i solariet. Oasis Solarium levererar endast solarier med solarielysrör.  

Vad händer med huden när du solar?
 
När din hud får ultraviolett ljus från solen eller solariet händer två saker: huden pigmenteras och nytt pigment bildas. UV-A ljuset gör så att du blir brun på en gång. Och en mycket liten mängd UV-B gör så att det bildas nya pigmentkorn, som långsamt börjar vandra upp mot hudens yta. Moderna solarier har starkare UV-A ljus och svagare UV-B ljus än solen. När du solar i solarium kan du ofta se att huden blir gråbrun nästan med en gång. Det är UV-A ljuset som ger den här direktpigmenteringen, som inte håller särskilt länge. Den pigmentering eller solbränna som håller länge får du genom att låga doser UV-B ljus (eller högre doser UV-A ljus) stimulerar de celler som bildar nya pigmentkorn. Pigmentkornen, som ligger längre ner i hudlagret, är från början ljusa. När pigmentkornen långsamt förflyttar sig upp till ytterhuden mörknar dom och får en rödbrun färg. Det tar 3-5 dagar för pigmentkornen att stiga uppåt. Det är UV-A ljuset och syret i blodet som gör att pigmentkornen mörknar. På vägen upp mot ytterhuden plattas pigmentcellerna ut och får en skyddande funktion. Samtidigt gör UV-B ljuset så att det övre hudlagret blir något tjockare. Du blir solbrun och får ett hudeget skydd mot UV-ljus. Solbrännan brukar hålla några veckor och sedan blir huden långsamt ljusare och ljusare.

Kortfattat: UV-B ljuset sätter igång pigmentproduktionen och UV-A ljuset färgar pigmentet mörkt. Eftersom UV-A och UV-B ljuset samverkar får din hud ett naturligt skydd mot UV-ljus. Pigmenteringen och förtjockningen av huden är naturens sätt att skydda de underliggande vävnaderna. UV-B ljuset stimulerar dessutom produktionen av "solhormonet" vitamin D3, som ombildas till kalcium och stärker benstommen. Andra positiva effekter är bättre blodcirkulation, högre immunförsvar och förbättrad syreupptagningsförmåga. 

Olika hudtyper reagerar på olika sätt 
När du solar i solarium sätts samma biologiska processer igång som när du är ute i solen. Inom UV-A området får solarierna vara något starkare än vår svenska sommarsol, men inom UV-B området måste de vara svagare än sommarsolen. För att du ska få en vacker och varaktig solbrun färg krävs det att solariet har ett spektrum med både UV-A och UV-B.

I solariet kan du anpassa solbadandet efter din hudtyp. Du kan dosera soltiden exakt. Det är viktigt att du känner till vilken hudtyp du har och följer vissa regler. Över hela världen skiljer vi mellan sex olika hudtyper. I Europa är de här fyra hudtyperna vanligast.

Hudtyp 1: påtagligt ljus hy, rödlätt hår, blå ögon, blir alltid röd och sällan brun. Hudtyp 2: ljus hy, blont till ljusbrunt hår, blå till grå eller gröna ögon, blir oftast brun och ibland röd. Hudtyp 3: normal hy, mörkblont till brunt hår, grå till bruna ögon, blir alltid brun och sällan röd. Hudtyp 4: ljusbrun till olivfärgad hy, mörkt hår och mörka ögon, blir alltid brun och aldrig röd. 

Sola alltid förnuftigt – några goda råd 
Sola aldrig så länge att du får solsveda eller huden blir röd. Det kan låta självklart, men är lätt att glömma bort. Om du ändå får solsveda ska du skydda huden och undvika solljus tills huden har hämtat sig.

Du ska aldrig försöka behålla en djup solbrun färg året runt genom att sola i solarium. Det är viktigt att du inte överskrider den rekommenderade maximala exponeringen för ultraviolett ljus.

Följ alltid bruksanvisningen när du ska sola i solarium.

Tänk på att nya solarielysrör är starkare och "tar mer" under de första 50 timmarna.

Använd alltid solarieglasögon när du solar i solarium. Om du har kontaktlinser så bör du ta bort dom.

Rengör ansiktet noga. Du ska aldrig sola med kosmetika. Ta också av dig alla smycken.

Du ska inte använda solskyddsmedel i solarium.

Om du äter medicin eller är gravid ska du rådfråga din läkare innan du börjar sola i solarium.

Kontrollera alltid att lysrören i solariet är typgodkända och att solariet är godkänt för svenska förhållanden (UV-typ 3).

Solrekommendationer 

Sola försiktigt i början och öka sedan soltiden gradvis. För att ta reda på hur soltålig hud du har bör du vänta 48 timmar mellan första och andra gången du solar. Du ska aldrig sola mer än en gång om dagen. För att behålla en vacker brun färg räcker det att du solar en eller två gånger i veckan.

Du bör anpassa ditt solande – både i solen och i solarium – så att det inte överstiger 50-100 soltillfällen per år utan att du bränner dig. (Hälsovårdsorganisationernas rekommendationer varierar i olika länder). Tänk på att om du har svårt för att bli brun på stranden, så har du också svårt för att bli brun i solarium. 

Sola hemma – före utlandsresan 
På vintern har du oftast ett dåligt grundskydd mot solljus. Därför är risken ganska stor att du bränner dig när du åker på solsemester utomlands. Du kan förbätta det hudegna solskyddet genom att sola i solarium före utlandsresan. Men skyddet blir inte lika bra som i solen, eftersom solariets ljus främst påverkar pigmenteringen och inte så mycket hudförtjockningen. Var därför försiktig i början av solsemestern! 

Solandets positiva effekter 
Många forskare anser att solandets positiva effekter överväger de negativa. De flesta är överens om att ett måttligt solande ger positiva synergieffekter i människokroppen – framförallt eftersom det bildas vitamin D3 som förebygger många svåra sjukdomar.

Flera forskare menar att solande förebygger prostata-, bröst- och tarmcancer och benskörhet. Dessutom ger en stunds solariesolande en härlig känsla av välbefinnande samtidigt som du känner dig fräsch när du är solbrun. 

Risker med att sola ute och inne 
Som vi nämnt tidigare ska du sola försiktigt och inte överdriva. Det antal brännskador som du får och den hudtyp du har är avgörande för om du längre fram i livet kommer att få hudförändringar. Detta är känt sedan länge. Om du följer våra råd och solar med måtta minimerar du de här riskerna. Inga undersökningar under senare år har kunnat påvisa några klara samband mellan hudcancer och måttligt solariesolande. Det finns heller inte något tydligt statistiskt samband mellan måttligt solande och risken att få malignt melanom.
Den här gången blev det ett långt innehål i det här inlägget.
Den här texten lånade jag från http://sol-akuten.se/.


När jag kom hem från scouterna och solningen så började jag ta fram min kostym. Jag skall på begravningi morgon och det känns lite tungt. Min önskan var att ha min älskling med mig vid min sida i morgon. Men hon kan inte va med. Hon var tvungen att åka tillbaka till sitt i Umeå. Jag slutar jobbet vid 11.30 i morgon.
På lördag blir jag barnfri. Bella skall till sin mamma då och dom skall åka in på melodifestivalen i Ericsson Globe. Så för mig blir det lungna gatan. Och det är skönt eftersom jag skall ha den bästa sovmorgonen på länge på söndag när jag fyller år. Men det lär bli lungt på söndag. Alla pengar har nästan gått slut :( så jag får försöka snickra i hop något så jag kan bjuda på en bulle eller något. Det är ju tanken som räknas och undra hur många det är som kommer ihåg min födelsedag i år utan att jag påminner någon :). 
Nu skall jag i alla fall ta en dusch och plocka i ordning lite här hemma. Sen får vi se hur jag avrundar den här kvällen.
Hörs.


Söndag.

Hej Raffe.
I dag är det söndag och träningsvärk som fan har jag. Kan knappt röra mig.
Satt och kollade på Facebook och blir en aningen ledsen. Något har hänt mellan mig och Malin där. Förr fick jag aviseringar när någon ex taggade min älskling. Men jag får inte det längre fastän jag vet att någon har tagat henne. Tycker det är jättetråkigt. Måste finnas någon logisk förklaring till det. Antingen är det något stort fel på Facebook eller så har hon gjort något galet när hon har anpassat sin facebok. Hon får lov att fixa till det!
Annars kan hon lika gärna ta bort mig från sin FB. För det finns ingen vitts med att ha det så här.

I dag har jag varit och handlat, gjort rent akvariet, slappat och spelat dator och lagat mat och diskat.
Asså, jag känner mig mör nu och tänker inte göra något mer.
Till middag gjorde jag ugnstekt falukorv med hemgjort potatismos. Hur gott som helst.


Nu skall jag spela seafight en stund. Hörs.

Lördag.

Hej Raffe.
I dag är jag den lyckligaste kille man kan tänka sig. Jag har världens finaste flickvän. Hon är den mest fantastiska kvinna man kan tänka sig. I dag kan man säga att vi blev sambos igen fastän vi inte är det till fullo. Eftersom Malin även bor uppe i norrland också eftersom hon pluggar. Men då hon inte bor i Norrland så bor hon här. Hela den här dagen har gått åt och packat hennes grejor eftersom hennes lägenhet i spånga skall hyras ut i andrahand. Så nu är vi sambosärbos :)

Vi åkte in till Spånga rätt så tidigt och började så snart vi kom innan för dörren och vi var hemma igen sent på efter middagen. Vi har varit otroligt duktiga i dag och det var massor att göra.
Medan jag packade upp alla sjuhundra furtioelva kassarna när vi kom hem så lagade min fina maten.
Vi hade gjort upp att Bella skall äta och sova här eftersom Malin och Bella skall baka i kväll. Duktiga tjejor man har *ler stollt* Och medan dom bakar så sitter jag här och skriver min blogg och håller alla trogna läsare uppdaterade om vad som händer i mitt underbara liv :).

Till middag åt vi köttfärs i tortilasbröd med ost och majs. Svårt och beskriva, men nedan ser du en bild. Det är inte samma vi åt men rätt så likt. Det var starkt, supergott. När Malin lagar mat så blir all mat hon gör god.


I kväll när tjejorna har bakat klart så skall vi fika. Sen skall vi kolla på en film som heter Arne Dahl  - Upp till toppen av berget och min fina skall få lite skönt massage till tvn. Det är hon värd efter dagens sysslor.
Nu skall jag logga in en snabbis och spela Seafight. Ha det bra världen så hörs vi.

Äntligen Fredag.

Hej Raffe. Äntligen fredag. Och den här dagen har jag gått och väntat på vädigt länge.
Min älskling kommer hem från norrland i några dagar.
Jag skall laga en god middag. Malin ville ha kokt kyckling med ris och currysås. Och det skall hon få.

I dag har det varit en nästan identisk dag som i går. Det är kaos på jobbet. Jag fattar inte varför dom inte tar in mer folk. Man kan ju börja undra om Åhléns är på väg ner i graven. Känns i allafall som att man ligger på ruinens kant.
Men nu är det helg och då skall jag släppa jobbet.

Den här månaden när jag får lön så skall jag betala in räkningarna tidigt. Och inte vänta till slutet av månaden. Kommer det någon räkning sent så får jag ta dom då. Men jag skall betala in så fort som det finns möjlighet till det.
Den här månaden skall jag inte storhandla heller. Jag har så mycket i skåpet som måste ätas upp så man får rensa ur och fylla på med nya saker.

När jag var upp till Din Mat i dag och handlade så köpte jag sån där god ölkorv. Fy fabian vad gott. En tia styck kostade dom och det var värt priset. Nästa gång jag går dit å handlar mat så skall jag köpa mer tror jag.
Jag funderar på att gå upp å köpa något gott som man kan förtära när vi skall fika sen. Sånt är ju aldrig fel till tvn.

Jag sitter och lyssnar på "Vår sista dans" med Melissa Horn. Den är vacker. Jag tänker tillbaka på allt som hänt och som kommer att hända. Jag förstår min fina när hon berättade att hon lyssnade på den här om och om igen när hon åkte här ifrån den dagen det tog slut mellan oss. Jag har funderat åtskilliga minuer på om inte allt hade gått och löst på ett annat sätt än att ha gjort slut då och så att Malin kunde ha gjort sin sista dans eller vad man skall säga.
Asså Det jag skrev är nog helt obegripligt för dig. Men för mig är det inte det och jag känner att det är skönt å skriva om i bland. Jag skulle vilja kunna spola tillbaka tiden i bland för att tjuvkika om man skulle kunna gjort på något annat sätt som inte har varit så smärtsamt. Men jag antar att det här är det som kallas för "meningen med livet". Att livet måste ha sin gång och en dag är vi tillbaka där vi en gång var fast med mycket bättre odds eller vad man skall säga.
Hur som helst så är jag fruktansvärt lycklig med Malin och jag kan inte tänka mig ett liv utan henne.
I dag skrev jag att jag hade fjärilar i magen för att träffa henne. Och det stämmer. Det är som att man är nykär på nytt. Det är en sån obeskrivlig kännsla. Asså, vi har inte varit ifrån varandra så länge, men den tiden vi har varit ifrån varandra är så passs mycket tid att man skall kunna längta ihjäl sig efter henne eftersom hon är kvinnan i mitt liv. Den kvinna jag kommer att åldras med och älska henne till döden skiljer oss åt. I love her <3.

När jag nämner för Molly och Tristan att mamma kommer hem så blir dom som ombytta :). Det är precis som att dom fattar *skrattar*. Dom längtar precis lika mycket jag.
Önskar att Atlas hade fått träffa sin matte innan han bytte planhalva. Men Atlas är här hos oss. Jag känner hans närhet och det är skönt å känna den. När jag pratar om djuren så säger jag pojkarna och och inte pojken.
Eftersom jag jag känner Atlas närhet. Hans själ finns här. Jag kanske är knäpp, men så känner jag och det kan ingen ta ifrån mig.

Jag har laddat ner Arne Dahl 4 - De största vatten och har tankat över den på usb minne.
 
Jag tänkte om min fina vill kolla på den i kväll å äta lite gottis och bara mysa.

Som sagt. Det här inlägget kanske är obergipligt för dig som läser. Men inte för mig som skriver.
Nu skall jag spela lite Seafight. Sen börja med maten när min älskling ringer.
Hörs.

Torsdag.

Hej Raffe. Vilken stressig dag det här har varit. Jag var helt slut när jag kom hem från jobbet. Efter när jag hade ätit så och snackat lite i telefon så slocknade jag en timme på soffan. Det var skitskönt :)
När jag vaknade så kände jag att det skulle va skönt med ett fotbad. Så det blidde ett. Fötterna känns som nya nu.

Till middag blev det kebabgryta med ris.

Det var gott, men starkt :) Drog i mig en helt liter vatten efteråt :)
Och när jag satt och badade fötterna så var jag tvungen att ta samarin.

Efter fotbadet så hade jag ny energi så jag städade i ordning kvarten så det ser rent ut. För Malin kommer i morgon och jösses vad jag har längtat.
Hittade en massa choklad på bokhylan när jag städade. Det är sen julas då jag hade så mycket godis framme och då hade jag väl gömt undan det. Men det kom väl till pass när man var som mest godis sugen.

Äsch. Jag orkar inte skriva mer här i kväll. Skall skriva min privata dagbok i stället som ger mer.. Hörs

RSS 2.0